Make your own free website on Tripod.com

                    Montrealin Suomalainen
                                             Joulusivuston alkuun

Joulun ruokaperinne:

Yleistä
Joulupuuro
Kinkku
Laatikot
Joulun leivonnaiset
Joulun juomatYleistä

Jouluateria on perheen juhlallisimpia aterioita. Siihen valmistaudutaan huolella ja osa ruoista tehdään etukäteen jo joulukuun aikana. Jouluaattona nautitaan ilta-ateria ja sen kesto on varmaankin vuoden aterioista pisin.
Vielä viimevuosisadalla oli yleistä jättää ruoat pöytään jouluyöksi ja käydä aina yön kuluessa sieltä jotain syömässä. Nykyisin pöytään jätetään makeat ja suolaiset leivonnaiset mutta kaikki helposti pilaantuva laitetaan jääkaappiin.

Joulupuuro

Perinteeseen kuuluu syödä jouluaterian päätteeksi riisipuuro jälkiruoaksi. Varhaisimpina aikoina tarjottiin joulupuuroksi ohrapuuroa tai maitoon keitettyä kaurapuuroa. Itse riisipuuro yleistyi vasta 1800-luvulla. Nykyisin riisipuuro on siirtynyt jouluaterialta jouluaaton aamuun ja pikkujoulujen tarjoiltavaksi.

Kinkku

Kinkku on edelleenkin jouluruokien "kuningas". Kinkun syöminen jouluna yleistyi kuitenkin vasta 1930-luvulla varallisuuden lisääntymisen myötä. Siihen asti se oli ollut ylemmän luokan herkkuja.
Nykyään monessa joulupöydässä nautitaan kevyestä broilerirullasta tai amerikkalaisittain kalkkunasta.

Laatikot

Laatikkoruoista lanttu-, porkkana-, maksa- ja imelletty perunalaatikko kuuluvat joulupöytään. Näistä lanttu- ja perunalaatikko ovat kuuluneet länsisuomalaiseen pitopöytään jo 1700-luvulta alkaen. Porkkanalaatikko vasta 1930-luvulta.

Lipeäkala

Lipeäkala on ollut vanha talonpoikainen ruoka Länsi-Suomessa.
Nykyisin lipeäkalaa syödään vähemmän ja sen suosio onkin hiipumassa.

Joulun leivonnaiset

Joulun leivonnaisiin kuuluvat mm. piparit, tortut, tähtipullat ja maustekakut.
Joulupiparit kuuluvat jokaiseen joulupöytään. Pippurilla ja hunajalla makeutetut mesileivät tulivat Eurooppaan ristiretkeläisten idäntuliaisina. Keskiajan Euroopassa piparkakku oli eksoottinen ja kallis herkku, koska sen valmistukseen tarvittiin harvinaista maustetta, pippuria. Suomeen piparkakku rantautui vasta 1700-luvulla ja pitokokkien leivonnaisvalikoimaan piparkakut ilmaantuivat 1800-luvun puolivälissä.

Joulun juomat

Jouluaterian perinteisiä juomia ovat maito ja kotikalja.
Aattoillan mittaan keitellään myös glögiä, joka on myös suosittu pikkujoulujuoma.

Teksti: Terhi Tuomela
Lähteet: www.nicehouse.fi, lukuisat lehdet

© Copyright Terhi Tuomela