Mielenkiintoisia artikkeleita Montrealin suomalaisilta:

Hyvä Suomalainen,

Tervetuloa Montrealiin
Kanada ja Kanadalaiset
Quebec ja Montreal
Kieli
Koulut
Yliopistot
Asunnon vuokraaminen
Asunnon ostaminen
Puhelin
Pankkipalvelut ja raha
Sosiaaliturvatunnus (SIN)
Medicare-card
Imigraatio
Terveyspalvelut ja hammashuolto
Raskaus ja synnytys
Päiväkotipalvelut
Elintaso ja verot
Juomarahat
Ostokset
Alkoholi-politiikka
Autoilu ja ajokortti
Liikenne
Matkustus
Vuosi Montrealissa (vuodenajat, sää, ja lomat)
Vapaa-aika

Tervetuloa Montrealiin

- kaupunkiin missä eurooppa tapaa pohjois-amerikan, tiede taiteen ja englantilaisuus ranskalaisuuden, ja patriarkkaarisuus kansainvälisyyden. Tässä multikulttuurisessa ymparistössä on monemoista pientä ja suurta mikä saattaa ihmetyttää Suomalaista ja siksipä me täällä kauemmin asuneet olemme laatineet seuraavan pienen yleisoppaan uusille Montrealinsuomalaisille alkuhankaluuksista selviytymiseen. Opas on yleipätevä konsensus kirjoitelma kaikista niistä asioista mitkä ovat meitä täällä ihmetyttäneet sekä miellyttäneet. Toivottavasti löydät omat kysymyksesi myös tästä listasta ja jos et, kirjoita allekirjoittaneille. Olet kuitenkin jo hyvällä tiellä jos olet jo tänne löytänyt!

Kanada ja Kanadalaiset

Kanadaa on napakasti kuvattu sanoilla: “Light USA” ja “USA with healthcare system”.
Kanada on jotain Euroopan ja USA:n väliltä, maltillisempi kuin USA, riehakkaampi kuin Eurooppa. Kaiken Kanadasta löydät valtion sivuilta ja suomeksi pika updeittauksen .
Kanada on liittovaltio ja täten sen muodollinen päämies on siis Ison-Britannian kuningatar Elisabeth II. Häntä Kanadassa edustaa Gouvernor General, Adrienne Clarkson .
Kanadalla on parlamentti (pääkaupungissa Ottawassa) jonka johdossa on tällä hetkellä pääministeri Jean Chrétien (Liberal party) ja joka provinssilla on myös oma pääministerinsä. Provinsseja ja territorioita on yhteensä 13.
Kannattaa myös tutustua Kanadan hallituksen rakenteeseen .
Äänestämään et pääse ennen kuin sinulla on Kanadan kansalaisuus (kts. Imigraatio).

Kanadalaiset ovat mukavia. He ovat USAn veljiänsä hieman rauhallisempia ja puhuvat vähemmän ja hiljempaa. He ovat tosi ylpeitä hyvästä maineestaan maailmalla, jääkiekkoperinteistään sekä siitä että ovat osa Nordic-maita. Suomalaisten on helppo tämä tietenkin ymmärtää ja Kanadalasten kanssa on ylipäätänsä helppo tulla toimeen. Monet julkkikset joita olet luullut jenkkiläisiksi ovatkin Kanadalaisia. Kuuluisin Montrealilainen lienee Celine Dion, josta paikalliset ovat montaa mieltä ja Jaques Villeneuve joka on paikallinen sankari.
Uutisia Canadasta löydät sivuilta: canada.com
Suosittelen lukemisiksi esim. Culture Shock: Canada, joka loytyy esim. amazon.comilta.

Quebec ja Montreal

Quebec on New-Brunswickin ohella Kanadan ainoa virallisesti kaksikielinen provinssi . Provinssin pääministeri on ranskankielinen Parti Quebecois’n Bernard Landry .
Ranskalaisten ja englantilaisten erimielisyyden johtavat satojen vuosien takaa ja kinastelu jatkuu täälläkin. Ranskankieliset ovat olleet vuosikymmeniä altavastaajan asemassa ja ovat vihdoin politiikan voimalla päässeet tasoihin anglojen kanssa. Kouluissa opetetaan nyt pakollisena ranskankielellä, kyltit täytyy olla kahdella kielella -ranskaksi isommalla tekstillä jne (kts. Koulut).
Quebec on kuuluisa myös itsenäistymishaaveistansa ja tätä ajatusta johtaa Parti Quebecois ja useat pienemmät ei viralliset järjestöt ( Societe de Sain-Jean Babtist de Montreal).
Separatistit osoittavat mieltänsä silloin tällöin ja ajavat kiivaasti etenkin ranskankielen etuja Quebecissa sekä yrittävät saada aikaan kansanäänestyksiä (referendum) Quebecin itsenäistymisen puolesta. Tähän mennessä suurinosa Quebeciläisistä haluaan kuitenkin kuulua Kanadaan. Separaation uhka on kuitenkin pitänyt Quebecin halpana paikkana asua, tosin separatistien kannatus on kuitenkin nykyään laskussa ja siten asuntojen hinnat nousussa.
Montrealin voi jakaa kahteen osaan, englannin kieliseen Länsiosaan ja ranskankieliseen Itäosaan. Poikkeuksia tietenkin on, osa alueista (boroughs) on selkeästi kaksi kielisiä. Raja menee St. Laurent streetillä jossa myös pääkadut nollaantuvat - numerot siis kasvavat molempiin suuntiin mentäessä. Muista siis katsoa osoiteesta tarkkaan onko katu East vai West. Katujen numerot kasvavat etelästä pohjoiseen. Montreal “koostui” pitkään useasta pienestä kaupungista jotka ovat nyt (vuodesta 2002 alkaen) yhdistetty suureksi mega-kaupungiksi. Tämän takia esim. katukyltit ovat erilaiset eri alueilla.
Montreal on saanut nimensa kaupungin keskellä sijaitsevasta mäesta ‘Mont’ joka nimi on Royal. Mon Royal on ihana ulkoilupaikka jossa voit tehdä pitkiä kävely tai pyöräilylenkkejä aina vuoren huipulle asti, josta on mukavat näkoalat kaupungin yli. Lisää tietoa Montrealin virallisilta sivuilta . Muita Montreal sivuja:
montreal.com canada.com tourisme-montreal.org

Kieli
Parhaiten integroidut Montrealiin jos alat aikaisessa vaiheessa opiskella ranskaa.
Kieli on kaunis mutta kimurantti, mutta ei ollenkaan mahdoton oppia. Niille jotka ovat lukeneet Suomessa ranskaa voi tulla yllätyksenä se ettei Quebecin ranska olekkaan sama kuin Pariisin ranska. Jotkut asiat ilmaistaan eri tavoin esim. aamiainen on ranskassa “petit dejouner’ ja Quebecissä ‘dejouner’ ja lounas on ranskassa “dejouner” ja Quebecissä ‘diner’, illallinen on ranskassa “diner” ja Quebecissä “Souper”.
Monimutkaistako – ehkä, mutta erot oppii kuitenkin nopeaa? Myös aksentti aiheuttaa usein päänsärkyä. ‘Qui’ ei ole ‘wui’ vaan ‘wue’. Paksuinta aksenttia kutsutaan Joualiksi ja se on vähän kuin “Ranskaa Savoksi”. Suurin osa ihmisistä kuitenkin puhuvat hyvää ja ymmärrettavää ranskaa. Maclean’s lehti kuvasi “Quebecin-kieltä” artikellissaan Mario Dumontista seuraavasti: Today, they speak Jacques-Villeneuvese -- a slightly mannered accent, with distorted diphthongs and a singsong rhythm that sounds vaguely international-chic, and is practised by kids of all cultural backgrounds here but heard nowhere else in the world.” Ymmärrysongelmia Quebecissä saattaa aiheuttaa se että maahanmuuttajilla on yleensä viela oma aksentti ja mutta toisaalta tämä saattaa huomattavasti alentaa kynnystä puhua ranskaa. Mene reippaasti ranskan-kursseille ja kaupunki alkaa aueta hiljalleen. Useat colleget ja yliopistot tarjoavat hyviä kursseja (continuing education = avoin yliopisto) Esim. Dawson College ja Concordia University .
Kursseilla on ihmisiä kaikista etnisistä ryhmistä ja ikäluokista ja voit sieltä jopa saada ystäviä. Ole myös rohkea kaupoissa ja käytä ranskaasi, anna aina puhelin numerosi ranskaksi jne. Kaikki puhuvat täällä kahta kielta ja voit heidän kanssa sitä mukavasti harjoitella ja jos Montrealilaiset ystävälliseti yrittävät kääntää kieltä englanniksi kuullessaan etta et sitä ihan kovin hyvin osaa, jatka vain sinnikkäästi ranskaksi. Täällä francofoneille , etenkin nuorille, englanti on cool kieli. Montrealin ranskankieliset käyttävät yleensä angloja hyväkseen oppiakseen ranskaa ja yrittävät harjoitella englantia aina kuin pystyvät. Tämä siksi että ranskankielisille ei englanti ole pakollinen koulussa kielipolitiikan takia. Jos kuitenkaan kielipääsi ei anna periksi oppia ranskaa, täällä pärjää mainiosti englannilla. Immigratiota (pysyvä oleskelulupa - landed immigrant) Quebeciin tosi helpottaa se että osaat kieltä.
Älä narraa hakemuksessa - saatat joutua ranskankieliseen haastatteluun.
Kanadalaisilla angloilla on myös oma aksenttinsa ja he kuulostavat ameriikkalaisia serkkujansa hieman enemmän brittiläisiltä. Tätä on aluksi ehkä vaikea huomata kaikkien aksenttien keskellä, mutta kun korva alkaa tottua huomaat että « about » onkin « aböyt » eikä « abäut » niinkuin ameriikkalaisilla.

Koulut
Jos olet Quebecissa pysyvästi asuva (siis maahanmuuttaja - ei lähetetty työntekijä) lapsesi menevät täällä automaattisesti ranskankieliseen kouluun osasivat ranskaa tai ei. Tämän voi kiertää ainoastaan laittamalla lapsesi englanninkieliseen yksityiskouluun. Englannin kieliset yksityiskoulut ovat kuitenkin kalliita.(n. 1000 dollaria/kk) Englanninkieliseen kouluun pääsee myös jos olet naimisissa Kanadalaisen kanssa, joka on Montrealissa itse käynyt englanninkielisen koulun ( English Montreal School Board) . Huomioi kuitenkin että jos aiot Quebeciin jäädä, ranskankielen osaamisesta ei ole muuta kuin etua lapsellesi! Myös huomio se että jos olet ensin lähetetty työntekijä, lapsesi saa käydä englanninkielista koulua, muttä tämä etu loppuu heti saadessasi pysyvän asumisluvan eli landed immigrant statuksen. Eli ranskaa on hyvä alkaa opettamaan lapsillesi heti vaikka aluksi kävisivätkin englannin kielistä koulua. Koulussa opetetaan muuten lapsille vain perusteet englannista.
Kannattaa tutustua Quebecin koulujärjestelmästään .
Jos ranskankielinen opiskelu on kuitenkin ehdoton no-no, tässä katso yksityiskouluja (ovat usein tyttö tai poikakouluja) sekä lista kaikkien, yksityisten ja yleisten, ranskankielisten seka englannin kielisten, koulujen suorituskyvystä , josta voi olla apua koulua valittaessa.
Yleisesti lapsesi koulu määraytyy koulualueen mukaan mikä riippuu siitä missä asut. Yksityisiin kouluihin pääset kuitenkin asuinalueesta riippumatta. Useimpiin yksityiskouluihin on pääsykokeet.
Lapset menevät esikouluun (kindergarden, maternelle) n. 5 vuoden iässa (lapsen täytyy olla 5 vuotias 1. lokakuuta menessä kuluvaa vuotta). Esikoulu on lähinnä koulu-leikkikoulu yhteensulauma, joka ovat usein primary-koulujen yhteydessä. Iässä 6 lapset menevät Primary Scholiin joka kestää 12:n vuoden ikään. Useissa kouluissa on päivähoito koululaisille koulun jälkeen iltäpäivallä (garderie). Primary Schoolin jälkeen alkaa High School (Junior High School ja Senior High School) joka kestää yhteensä 5 vuotta. Lapset ovat siis 17 vuoden iässa valmistuessaan High Schoolista. Opetusvelvollisuus loppuu tähän, mutta suurin osa menee tämän jälkeen ns. CEGEP-kouluihin ( Collège d’Enseignement Général et Professionnel )(vastaa suomalaista lukiota) jonka käyminen on yleensä vaatimuksena yliopistoon pääsylle. Kouluja on tusinoittain ja lista löytyy edellisestä linkista.

Koulujen lukuvuosi:
Kouluvuosi on jaettu neljään eri osaan, ja jokaisen päätteeksi jaetaan todistukset. Todistusten jako sattuu aina marras, tammi, huhti, ja kesäkuulle. Koulupäivät ovat samanpituiset esikoulusta alkaen. Esim. 8-15 tai 9-16, sisältäen tunnin-puolitoista ruokatunnin.

KESÄLOMA: alkaen juhannusviikkosta elo-syyskuun vaihteeseen
MUUT LOMAT:
Joululoma : n. kaksi viikkoa
Hiihtoloma : viikko maaliskuun alussa
Pedagogiset päivät (Ped-days): jokainen koulu päättää ajankohdan kouluvuoden alussa.

Yliopistot
Yliopistoa voi käydä Quebecissa joko englanniksi taikka ranskaksi.
Englannin kielisiä yliopistoja ovat, McGill University , ja Concordia University , ja ranskankieliset Universite de Montreal sekä Université du Québec à Montréal (UQAM).
Opiskelu yliopistossa, päinvastoin kuin Suomessa, ei ole ilmaista.
Lukukausimaksut vaihtelevat parista tuhannesta dollarista aina 20 000 dolariin jos olet kansainvälinen opiskelija. Yliopistoista ja niiden ohjelmista ja lukukausimaksuista loydät tietoa heidän sivuiltansa.
Yliopistoihin on kuitenkin helpompi päästä opiskelemaan opiskelemaan kuin suomessa ns. undergraduate eli Bachelor’s tutkintoa, joka kestaa yleensä 3 vuotta ja vastaa suomalaista opistotason koulutusta. Graduate ohjelmiin eli Master’s (maisterin tutkinto) ja Ph.D.-ohjelmiin (tohtorin tutkinto) on vaikeampi päästä. Niistäkin joudut maksamaan lukukausimaksut.
Asunnon vuokraaminen
Asunnon vuokraaminen on ensimmäinen asia minkä Montrealissa joudut tekemään, koska et esim. saa avattua pankkitiliä jos sinulla ei ole asuntoa ja osoitetta. Asunnon löytäminen käy kätevästi ja parhaiten kiertelemällä sinua miellyttäviä asuinalueita ja etsimällä “A LOUER” kylttejä. Niiden alla onä puhelin numero johon voit soittaa. Taloon kannattaa vain kävella sisään jaä talonmies/superintendent. Isot kerrostaloasunnot ovat täällä usein talonyhtiön/vuokrafirman eikä yksityisten niinkuin Suomessa ja heillä on vuokratoimisto yleensä samaisessa kerrostalossa. Yksityisiä vuokraajia on kuitenkin myös paljon.
Saatat päästä heti asuntoja katsomaan ja kirjoittamaan vuokrasopimuksen jos huoneisto sinua miellyttää. Vuokra-asuntoja löytyy myös internetistä esim. Visitnet.com .
Vuokraennakkoa ei yleensä kovin paljoa pyydetä, mutta tämä on ihan talokohtaista.
Montreal on halpa kaupunki ajatellen sen kokoa ja asuntojen hinnat ovat halvemmat kuin Helsingissä. Vuokraa ei saa vuodenaikana nostaa kuin tietyn prosenttimäärän.
Vuokrasopimus tehdään yleensä vuodeksi kerrallaan ja tämä saattaa aiheuttaa joskus päänvaivaa jos haluatkin muuttaa keskenkaiken uuteen asuntoon. Ainoana vaihtoehtona on tällöin alivuokraaminen eli subletting, jossa taloyhtiö joskus saattaa avittaa.
Vuoden vuokrasopimuksesta on kuitenkin etuakin, tiedätpähän ainakin että asunto on sinun koko tämän ajan.
Yleensä vuokra-asunnot ovat vuokra-asuntoja niin pitkään kuin talon omistaja haluaa, joskus he kuitenkin saattavat päättää muuttaa koko kerrostalon condominuimeiksi eli ostettaviksi asunnoiksi ja silloin sinulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin joko ostaa asunto tai lähteä.
Löydät myös asuntoja lehti-ilmoitusten kautta, mutta niitä on paljon työläämpi lähteä katsomaan jos et ole ihan varma missä asunto on jne.
Asuntojen kokoa kuvaillaan numeroilla. Esim. 1 ½ asunto on yksiö jossa on yksi huone, ei keittiötä ja kylpyhuone (se ½). Huoneisto 3 ½ on suomalaisen mittapuun mukaan siis kaksio jossa on WC ja erilinen keittiö, olohuone ja makuuhuone. Hinnat ovat Montrealissa edellen huokeat vaikkakin nousussa ja saat kaksion ehkä 800 dollarilla, mikä on kaupungin kokoon ja Suomen hintoihin verrattuna todella halpa. Kaikkeen vuokraamiseen liittyviin asioihin vastaa Regie du Logement, (tel. 514-873-2245)
Asunnon ostaminen
Asunnon ostaminen toimii, kuten Suomessakin, käyttäen joko lehti-ilmoituksia, ja internettiä tai kiertelemällä asuntoalueita ja etsimällä A VENDRE kylttejä (myytävänä).
Kiinteistövälittäjiä ovat mm. Royal LePage , ja Mcguigan-Pepin , Remax ja Sutton . Erinomainen internetsivu asuntojen katselua varten , siellä on listattuna melkein kaikki kiinteistöfirmojen myytävänä olevat asunnot.
Jos haluat rakennuttaa asunnon, meneillään olevista rakennusprojekteista (yleensä muutama asuntomalli valittavana) saat tietoja seuraavasta linkistä: www.toutmontreal.com .
Asunnot ovat joko ‘houses’ (talo ja piha), ‘townhouses’ tai ‘cottage’ (kaksikerroksinen rivitalo ja pieni takapiha), ‘bungalow’ (yksikerroksinen rivitalo tai talo ja piha) ja ‘condominium’ (kerrostalo tai rivitalo asunto, jota johtaa talonyhtiö - näistä täytyy maksaa yhtiövastike eli condo fee, johon kuuluu yleisten tilojen huolto). Asunnon kokonaishinta koostuu lainan lyhennyksistä, tontin veroista (1-2% asunnon arvosta), ja lämmityskustannuksista ($100-150/kuukausi, vuokrasta riippuen). Hieman osviittaa asuntojen hinnoista ylläolevista linkeist sek tästä West-Island linkistä .
Asuntolainoista saat tietoja pankistasi ja Canada Mortgage and Housing Corporationilta . Sinun täytyy kuitenkin olla permanent resident (kts. Imigraatio) ennen kuin saat asuntolainaa. Takaajia ei tarvita, mutta käsirahaa täytyy olla yli 250 000 dollarin lainoissa 10% (yleensä, pankista riippuva).

Asuminen

Asumiseen tuskin tarvitsee montaa vinkkiä antaa - jokainen asuu tyylillään. Mieleen tulee kuitenkin huonekalujen osto ja jätehuolto. Huonekaluja saa halvalla alkuun pääsemiseksi paikallisesta Ikeasta joka sijaitsee Cavendishin varrella. Sinne päästäkseen tarvitsee kuitenkin auton. Ikea on äärettömän suosittu täälläkin ja toimii filosofialleen uskollisena ihan samalla tavalla kuin Suomessa. Ei muuta kuin nikkaroimaan.
Jätehuolto on järjestetty hieman eri tavalla kuin Suomessa. Kerrostaloissa on yleensä roskisrännit joihin nakkaat roskikset tai naapurin räksyttävän chihuhahuan (noh, älä nyt kuitenkaan). Ainoa mitä sinne ei saa eikä kannata nakata on pullot, jotka saattaa herättää koko korttelin kolistessaan 12 kerrosta alas. Useissa taloissa on oma roskis, jonka talonmies sitten kerran viikossa tyhjentää ulos. Yleisroskis on yleensä sisällä sen takia että jopa keskustassa on pesukarhuja (usko pois - meidän pihalla Westmountissa oli) ja paljon paljon isoja ahnaita oravia jotka varmasti katsastavat ahnaasti mitä roskiksissa on. Kerran viikossa näet satoja pussukoita kadun varressa jotka sitten päivän mittaan katoavat roskiskuskien ammattimaisen työn ansoiosta. Hienointa on että voit myös tarvittaessa jättää jopa isompia tavaroita tielle kuten patjat ja telkkarit. Ne kerätään siitä myös taikka joku saattaa ne nappasta omaan kotiinsa. Jos olet koskaan käynyt Suomalaisella kaatopaikalla viemässä mummun vanhaa nojatuolia (ajo, punnitus, ja maksu) arvostat varmasti tätä huonekalujen helppoa hävitystä. Joskus saattaa olla että muutat asuntoon johon edellinen asukas on jättänyt hyvän ruokapöytänsä taikka kirjahyllynsä. Tämä on hieno juttu jos olet opiskelija taikka muuten pienellä budjetilla liikkeessä.

Puhelin
Puhelimen saat parissa päivässä esim. Bell-yhtiöltä tai Sprint-Canadalta . Puhelimesta maksat aloitusmaksun, ja kuukausittaisen maksun joka on n. $25 johon kuuluu ilmaiset paikallispuhelut. Ulkomaan puheluista kannattaa yhtiöitä kilpailuttaa. Voit nimittäin säästää huomattavan summan jos soittelen suomeen usein. Voit siis ottaa ulkomaan palvelun eri yhtiöltä kuin paikallispuhelusi ovat. Yhtiöt lähestyvät sinua kyllä mainoksilla ja puheluilla.
Montrealin suntan numero on 514 ja maanumero on 1.
HÄTÄNUMERO: 911
Pankkipalvelut ja raha
Toinen tehtaväsi tänne tullessasi on avata pankkitili. Tilin aukaiseminen käy helposti. Kävelet vain pankkiin, varaat ajan tilinavaamistasi varten (saatat päästä myös suoraan pankkitoimihenkilön pakeille).
Pankkeja on useita ja Kanadan suurin pankki on Royal Bank of Canada , ja sen suurin kilpailija Montrealissa on Bank of Montreal , muita pienempiä pankkeja ovat Laurentian Bank of Canada ja Scotia Bank .
Tiliä avatessasi saat ns. Client Cardin, johon päätät itse tunnunluvun paikan päällä. Kortti käy pankkikortista sekä antaa sinulle pääsyn ostoksia maksaessasi kaikille tileillesi (esim. checquing account, ja savings account). Tämä on osoittautunut nerokkaaksi tavaksi hoidella kaikkia tilejä samalla kortilla. Suomessahan saat jokaiselle tilille erillisen pankkikortin. Client Cardilla maksaessasi joudut vain näppäilemään tunnuslukusi pieneen korttimasiinaan ja valitset sitten miltä tililtä haluat veloituksen tehtäväksi. Jos käytät paljon Client Cardia etkä luottokorttia, kannattaa sinun ottaa tilillesi palvelu jossa on määräämätön määrä pankkisiirtoja ja maksuja. Ne eivät ole kalliita (11 dollaria/kk) Royal Bank of Canada), samalla saat ilmaiset internet pankki yhteydet, shekit, tiliotteet kotiin ja muita palveluja.
Saat myös shekkivihon tilinavauksen yhteydessä ja se saattaa vuoden 1965 jälkeen syntyneitä Suomalaista hieman ihmetyttää. Shekit ovat tietenkin Suomessa jo kuollut asia, mutta täällä vielä käytössä yleisesti laskujen maksuun. Joudut esim. vuokrasi maksamaan shekillä ja ehkä muutaman muun maksun, mutta et juuri muuta. Vuokra shekit kannattaa tehdä kaikki kerralla ja antaa vuokra- isännälle ja ei joudu vuokrasta huolimaan koko vuonna sen enempää. Pian huomaat että shekki onkin aika kätevä asia.
Tilin avaamisen jälkeen sinun ei tarvitse paljoa pankissa asioida. Minä olen käynyt 3 vuoden aikana pankissa n. 3 kertaa. Jos ongelmia syntyy kannattaa soittaa pankkien avustaviin puhelimiin joista allekirjoittanut on aina saanut avun ja hienoa palvelua. Sijoituksenikin olen hoitanut sujuvasti puhelimitse.
Luottokortti on täällä kuten USAssa varsinainen “kultakortti”, jos sinulla ei sellaista vielä ole, hanki se heti, saat sen helpolla heti kun olet osoittanut olevasi luottokelpoinen, esim. pitämällä tililläsi takuu summana 125% luottorajastasi vuoden ajan. Siksipä on hyvä jos otat ensin suomalaisen luottokorttisi mukaan ja haet täkäläistä hieman myöhemmin.
Luottokortilla saat varattua lippuja ja maksettua kaiken netissa jne. Ja sitä käytetään täällä runsaasti. Pohjois-Amerikassa on omituista jos et omista luottokorttia ja et saa esim. vuokrattua autoa, jos sinulla ei ole luottokorttia.
Kanadan virallinen rahayksikkö on Kanadan dollari joka on n. 70% USAn dollarista. Setelit ovat värikäämpiä kuin USAn ja niitä loytyy, 5, 10, 20. 50 100 dollarin kokoisina. Kolikot ovat samat kuin USAssa, 5 centiä (nickel), 10 centtiä (dime), 25 centtiä (quarter), mutta näiden lisäksi Kanadassa käytetään yhden ja kahden dollarin kolikoita joita kutsutaan tuttavallisesti loonie ($1), and doubloonie ($2). Loonie siksi että yhden dollarin kolikossa on loon-lintu, joka meillä tunnetaan nimellä kuikka.
Sosiaaliturvatunnus (SIN)
Pankkipalvelujen oppimisen jälkeen tarvitset itsellesi ehdottomasti sosiaaliturvatunnuksen eli social insurance number . Tällä tavalla olet rekisteröitynyt Kanadaan ja olet siis olemassa. Numeroa ja korttia varten tarvitsee sinun tayttää muttama kaavake ja kävellä toimistoon mistä saat numeron heti käteesi, itse kortti tulee postissa parissa viikossa. Älä pidä korttia mukanasi, vaan kirjoita numero ylos ja jätä kortti kotiin. Jos lompsasi varastetaan joku voi varastaa myos identiteettisi SIN numerollasi. Jos näin käy olet arvatenkin pulassa. Pidä siis kortista hyvä huoli. Jos työskentelet viisumilla saat kortin joka alkaa numerolla 9, jos taas olet permanent resident – landed immigrant saat uuden kortin joka alkaa numerolla 2. Kanada erottaa näin vierailijat ja vakituiset toisistaan.
Medicare-card
Heti maahan tullessasi sinun tulee hakea paikallinen kelakortti eli Medicare-card. Sen saat mm. Montrealin keskustassa sijaitsevasta RAMQ eli Regie l’Assurance Maladie de Quebec toimistosta). Kiitos suuren maahanmuuttopopulaation takia Medicare kortin saaminen on suunniteltu äärettömän hyvin ja toimistossa toimii kaikki kuin rasvattu ja olet ulos rakennuksesta ennekuin tajusist että siellä kävit.
Tarvitset mukaasi joko passin jossa viisumisi on, vuokrasopimuksesi, kirjeen työnantajalta tai jos olet Suomesta lähetetty työntekijä, kelan documentit jotka sinun täytyy hankkia jo Suomessa. Työnantajasi avittaa tässä asiassa. Jos et ole varma mitä dokumentteja tarvitset mukaasi vieraile RAMQ :n webbisivuilla .
Imigraatio
Kun olet päättänyt haluavasi jääda Kanadaan ja Montrealiin pysyvästi, sinun täytyy hakea Landed Immigrant eli Permanent Resident statusta jotta voit työskennellä maassa ilman viisumia. Pysyvä oleskelulupa antaa sinulle siis Kanadalaisen oikeudet paitsi että et saa äänestää. Sinun täytyy myös asua Kanadassa suurin osa vuodesta muuten menetät statuksesi. Suomen eduskunta on juuri hyväksynyt lain kaksoiskansalaisuudesta ja nyt siis meillekkin on mahdollista anoa Kanadan kansalaisuutta menettämättä Suomen passia. Tietoja kansalaisuushakemuksista antaa Suomen suurlähetystö Ottawassa . Landed Immigrant hakuprosessi on pitkä (n. 2 vuotta) ja paperisota haastava mutta ei mahdoton. Jos työskentelet esim. lähetettynä työntekijänä paikallisessa firmassa, he varmasti tekevät paperityöt puolestasi. Periaatteessa prosessi on kaksi osainen. Ensin haetaan Quebecin valtiolta hyväsymistodistus « Certificat de Selection du Quebec », jossa sinut pisteytetään ammattisi, kielitaitosi ja ikäsi puolesta. Tähän vaiheeseen kuluu arviolta puoli vuotta ja siihen kuuluu joskus haastattelu lähimmässä Quebecin konsulaatissa - siis ulkomailla - et voi hakea maahan maan sisältä. Usein haastattelut ovat New Yorkissa, mutta voi olla ettet tarvitse haastattelua ollenkaan. Sertifikaatin saatuasi voit hakea Kanadan imigraatiota johon vaaditaan rikosrekisteriote, sormenjäljet, keuhkoröntgen ja verikokeet ja aika paljon rahaa. Tämä kaikki tapahtuu useassa vaiheessa ja viranomaiset lähestyvät sinua aina kirjeella pyytäen sinua lähettamään lisää dokumentteja. Aikataulu on aina sopivan löysä ja kerkeät hyvin toimittamaan asiasi. Myös Kanadan imigraatiota sinun täytyy hakea ulkopuolelta. Lähin suurlähetystö on Buffalossa. Tähän vaiheeseen ei kuulu haastattelua. Koko prosessi maksaa yhdeltä hengeltä n. 2000 dollaria ja lapsista maksat lisää. Jos olet raskaana, sinun täytyy se ilmoittaa hakemuksessa, muuten lapsesi ei kuulu statuksen piiriin. Muista myös ilmoittaa kaikki muutokset prosessin aikana...prosessi on niin pitkä että kerkeät vaikka mennä naimisiin ja hankkia 2 lasta. Kaiken tarvittavan tiedon löydät Citizenship and Immigration Canada sivuilta . Ohjeet ovat selkeät ja hakuprosessin voi selvittää ihan itsekin ongelmitta ilman lakimiehiä.
Kun vihdoin saat imigraatiopaperit käteesi, sinun täytyy ajaa USA:n rajalle missä käydään seuraava esitys: rajalle tultaessa näytä USA:n viranomaisille paperisi. He kirjoittavat sinulle paperin että he kieltäytyvät päästamästä sinua USAn puolelle ja he käännyttävät sinut takaisin Kanadan viranomaisille. He taas ottavat sinut tämän dokumentin saatuasi ystävällisesti vastaan ja kirjoittavat paperit, anovat sinulle Immigrant kortin ja olet valmis menemään kotiin juhlimaan uutta statustasi. Hyvänä päivänä saat kaiken tehtyä n. 1.5 tunnissa. Landed Immigrant kortti tule postissa 2 viikon päästä! Jos olet anonut statusta Suomesta, näytät paperisi lentokentällä Imigraatio viranomaisille.
Muista statuksen saatuasi kayda vaihtamassa SIN numerosi.
Terveyspalvelut ja hammashuolto
Medicare kortin saadessasi olet oikeutettu käyttämään Quebecin KAIKKIA lääkäreitä. Ainoa mikä korttiin ei kuulu on hammaslääkärit jotka ovat kaikki yksityisiä. Hammashuollon saat työpaikkasi tai opiskelupaikkasi kautta. Hammahuollosta korvataan, riippuen hoidosta, n. 80%. Lääkäriä tarvitessasi tai lääkäriä etsiessäsi ota ensin yhteys CLSC :hen eli paikallisiin terveyshoitoloihin . Niistä saat ainakin aluksi tietoa minne mennä. Mutta jos näet sinua miellyttavän lääkäriaseman, voi kävellä sinne sisään ja varata ajan.
Lääkäriä tavataksesi tarvitset vain Medicare kortin jota aseman työntekijat höyläävät ja laskuttavat provinssia palveluista. Sinun ei siis tarvitse maksaa tapaamisesta mitään. Loistavaa eiko ?
Medicare-kortti ei korvaa kuitenkaan labrakuluja, mutta yleensä saat esim. veri- ja muut kokeet kuitenkin ilmaiseksi jos menet sairalalaboratorioon niitä otattamaan. Yksityisten laboratorioiden palveluista joudut itse maksamaan.
Ainoa ongelma on lääkäripalvelujen joskus tuskallinen hitaus ja valtavat jonot. Saatat saada ajan lääkärille vasta 3 kuukauden päästä, ja saatat joutua jonottamaan lääkäriä ajastasi huolimatta jopa tunteja. Tämä on fakta, provinssissa on lääkäripula ja koulutamme tohinalla uusia tohtoreita. Tästä huolimatta, yllättävää kyllä, et näe ihmisten koskaan reuhaavan lääkärissä, he ilmoittavat itsensä vastaanottoviranomaiselle, hakevat kahvin, ja tekevät työhommia taikka lukevat lehtiä. Asemilla on rauhallista. Kaikkeen tottuu. Kun pääset tapaamaan lääkäriä, älä kuvittele että hän suuressa stressissään jaksaa jutella sinulle mukavia. Hän on tekemässä töitä ja toimittaa asiansa nopsaan. Kättelyä ei täällä lääkärissä harrasteta ihan hygienia syistä, on parempi olla levittämättä tauteja ja jättää fyysinen kontakti minimiin potilaan kanssa. Jos tämä tuntuu kylmältä, ymmärrä tilannetta….muistat kait Suomessa ne jonotukset pankissa kun eteesi sattui mummu jonka piti selvittää kaikki sisaren tyttären synnytys komplikaatioot pankkineidille. Nopsa toiminta on kaiken A ja O ja näin jonot liikkuvat edes joten kuten. Jos kuitenkin saat ala-arvoista palvelua voit asiasta valittaa tai vaihtaa kokonaan lääkäriä.
Medicare-kortilla et saa lääkkeitä ilmaiseksi taikka edes osittain korvattua. Siihen tarvitaan ns. Extended health care plan jotka saat joko Quebecin valtiolta korvausta vastaan, taikka työpaikaltasi. Health care planin laajuus riippuu aivan työpaikastasi ja he avittavat asiassa sinua.
Quebecin valtion health careista maksetaan verotuksessa ja velotetaan vain niiltä joilla ei ole muuta health care plania. Sama pätee pysyville asukkaille ja täällä vieraileville.
Raskaus ja synnytys
Monet tulevan Montrealiin tekemään vauvoja. Hyvä näin, saadaan uusia pikku Montrealin suomalaisia joilla on automaattisesti Kanadan ja Suomen kansalaisuus.
Raskaaksi tultuasi hakeudu täkäläisen gynegologin/synnytyslääkärin vastaanotolle. Paikallisesta terveyskeskuksesta saa yleensä listan alueen lääkäreistä, jotka vielä ottavat uusia asiakkaita. Synnytyssairaalasi määräytyy sen mukaan missä sairaalassa lääkärisi toimii. Lääkärisi seuraa vauvasi ja sinun hyvinvointia koko raskauden ajan (vrt. Suomalaiset neuvola käynnit). Tämän lisäksi käyt tietenkin verikokeissa, sokerirasituskokeessa ja ultraääni tutkimuksissa.
Lähinnä tosiaan erot Suomeen ovat, että käyt koko raskauden ajan lääkärillä, et neuvolassa ja että raskauden aikana jokaiselle tehdään sokerirasituskoe. Lapsen syntymän jälkeen, noin 21 päivän vanhana joudut itse tekemään virtsakokeen, jossa määritellään eräs vakava sairaus. Lähetät näytteen eteenpäin ja jos et saa puhelinsoittoa, kaikki on hyvin.
Normaalisynnytys tapahtuu sairaalaolosuhteissa. Epiduraali on tarjolla, ilokaasua täällä ei käytetä. Oma lääkärisi yrittää olla paikalla, paitsi jos synnytät yöllä, viikonloppuna tai lomapyhinä. Näissä tapauksissa paikalla on päivystävä synnytyslääkäri. Kätilöt Kanadassa toimivat yleensä sairaaloiden ulkopuolella, joten lääkärin lisäksi synnytyksessä on pari sairaanhoitajaa. Synnytyksen jälkeen viivyt sairaalassa omasta ja vauvan voinnista riippuen 24 tunnista pariin päivään. Sairaalasynnytyksen vaihtoehtona voit valita kotoisemman kätilöpalvelun. Montrealin alueella toimii kolme “Synnytyskotia” (BirthCenter, Maison du Naissance). Ko. palvelu kuuluu Medicare-kortin piiriin, tosin paikkoja on rajatusti.
Periaatteessa raskaus ja synnytys ovat kätilön valvonnan alaisina, ja saat sairaalaolosuhteissa toimivien kiireisten lääkärien sijaan henkilökohtaista, perhekeskeistä palvelua ilman kiirettä. Synnytys tapahtuu melkein poikkeuksetta kahden oman kätilösi valvonnassa, synnytyskodin kotoisessa ilmapiirissä, luonnollisesti (siis ilman epiduraalia!)
Lastenlääkärin palveluista kannattaa kysellä suosituksia, heitä on moneen lähtöön! Muista sekä gynegologia että lastenlääkäriä valitessasi, että mitä “suositumpi” lääkäri, sitä pidemmät odotusajat vastaanotolla!
Paljon apua saat myös CLSC:ltä , joka vastaa suomalaista neuvolaa. Sieltä tulee myös hoitaja käymään ensimmäisten viikkojen aikana kotona katsomaan vauvaa ja sinua.
Heillä on myös 24-tuntia päivystävä puhelin: 766-0546, he neuvovat sinua ongelmissasi vauvasi kanssa.
Päiväkotipalvelut
Päivähoito paikkoihin on Montrealissa kovat jonot (jopa 2 vuotta). Jos olet täällä pysyvästi ja harkitset töihin menemistä äitiyslomasi jälkeen, ilmoita lapsesi paikalliseen (sinua lähellä olevaan) päiväkotiin heti kun tiedät olevasi raskaana. Päiväkodit ovat edullisia, 5 dollaria/päivä. Voit myös kokeilla perhepäivähoitajia.
Joitain lapsiin ja päivähoitoon liittyviä asioita löydät linkeista: canada.gc.ca ja collections.ic.gc.ca .
Virallisempaa asiatietoa saat seuraavasta linkistä: www.childcarecanada.org .
Elintaso ja verot
Montrealilaisilla on hyvät palkat tosin huonommat kuin amerikkalaisilla, mutta paremmat kuin suomalaisilla. Verot ovat kaikille palkkaluokille suurinpiirtein samat (25-40%), veroon vaikuttaa kuitenkin oletko lapsiperheellinen jne jne. Silläpä täällä näkyy hyvin varakkaita ihmisiä siitä elitasoluokasta mitä Suomessa ei ole. Upeita biljoona taloja näet mm. Westmountissa (anglo) seka Outremontissa (franco). Kaduilla näkyy myös asunnottomia ja muita joita elämä ei ole kohdellut tasapuolisesti, mutta ei kuitenkaan niin paljoa kuin USAssa. He pyytelevät sinulta « Spare any change », on sinusta kiinni haluatko heille muutaman lantin antaa, mutta pian huomaat että et voi kaikille kahveja tarjota. Jos asia tuntuu pahalta ja haluat avustaa kodittomia, paras tapa on antaa pieniä avustuksia esim. Centraid-yhteisölle joka keskittää avut hyvin. Samoin eri järjestöt järjestävät esim. jouluisin ilmaisia ruokailuja kodittomille ja he ottavat aina vapaaehtoisia mielellään töihin muutamaksi tunniksi. Näistä on ilmoituksia yleensä joulun alla paikallisissa ilmaisjakeluissa (vrt. City-lehti) Hour (e.) ja Voir (r.) (kts. Viihde).
Lähes kaikkeen ostettavaan tulee erilliset 7% Gouvernement Sales Tax (GST) ja 7.5% Provincial Sales Tax (PST) (=Quebec, QST) verot. Perusruokatarvikkeet ovat kuitenkin verottomia, mutta ravintolapalveluista joudut verot maksamaan.
Veroista saat lisätietoja Veroministeriön sivuilta .
Veroilmoitus täytyy Kanadassa ja Quebecissä täyttää joka huhtikuun loppuun mennessä ja ilmoituksia täytyy täyttää kaksi: yksi valtion veroilmoitus ja yksi provinssin veroilmoitus. Jos tehtävä tuntuu liian vaativalta, voit palkata työhön jonkun asian paremmin hallitsevan. Ilmoituksia veroilmoitusten täyttäjistä löytyy kevättalvella joka paikasta. Virallisia veroilmoitusten täyttajiä löytyy ainakin H&R Block-firmasta .
Veroilmoituksen täyttöpalvelut vaihtelevat 20 dollarista 200 dollariin riippuen tilanteesi monimutkaisuudesta ja ovat halvimpia yksityisillä ihmisillä kuin firmoilla. Veromätkyt maksetaan liittämällä shekki veroilmoitukseen. Veronpalautukset saat n. 2 kk päästä kotiisi joko shekkinä tai pankkitilillesi (riippuen kuinka asian haluat).
Näppärää ja nopeaa toimintaa.
Juomarahat
Me suomalaiset olemme tottuneet yhteiskuntaan, jossa palveluammattilaiset saavat kilpailukykyistä hyvää palkkaa työnantajaltansa. Täällä tarjoilijat saavat ison osan tuloistaan juomarahoista (Pour Boire, Tip), joita sinun odotetaan poikkeuksetta jättävän. Tippi on yleensä 15-20% riippuen palvelun laadusta. Muista, että jos sinua kohdellaan huonosti, tippiä ei ole pakko antaa isoa summaa (10-15%), mutta koskaan et voi jättää sitä antamatta. Pohjois-Amerikassa juomarahoja jaellaan muissakin paikoissa esim. kauneushoitoloissa ja kampaamoissa, mutta näissä paikoissa voit kyllä jättää tipin antamattakin, 20% lisä jo kalliiseen kampaajalaskuun saattaa tuntua ehkä kohtuuttomalta. Kampaaja ei asiasta suurta kohua järjestä, mutta tarjoilija saattaa juosta perääsi jos tippiä ei ole jätetty.
Ravintoloissa voit yleensä laittaa tipin näppärästi luottokortille, muissa paikoissa (esim. pienissä ravintoloissa = pieni lasku) kannattaa käyttää käteistä.
Ostokset
Ruoka

Montrealilaiset syövät paljon ulkona ja ravintoloita löytyy joka lähtöön ja joka kukkarolle. Ruokakauppoja ovat mm. Metro, Provigo, Loblaws, IGA jne. Suomalaisia ja suomalaisille maistuvia tuotteita loytyy mm. Ikeasta (glögi, piparkakkutalot, Abban silli, Kallen mätitahna, Maraboun suklaat jne) ja Atlantique-kaupasta (Cote-des-Neiges) josta saat kaikenlaisia Eurooppalaisia ruokatuotteita mukaanlukien Fazerin sukaata. Tavallisista kaupoista löytyy joskus myös Finncrisp-hapankorppuja ja Pandan lakuja. Salmiakkia ja kunnon ruisleipää täytyy valitettavasti kuitenkin vielä tilata kavereilta ja kotosuomeen jääneiltä parheenjäseniltä. Ruisleivän hinkuun suosittelen Saksalaisia leipiä.

Vaatteet ja muut tarvikkeet

Montreal on varsinainen ostoparatiisi ja mini Pariisi missä ihmiset selkeästi käyttävät rahaa vaatetukseen. Kauppoja on pilvinpimein St. Catherine streetillä ja isoissa kauppakeskuksissa ja tavarataloissa. Täällä kuluttaja on kuningas ja saat vaihdettua heräteostoksesi vaivatta ja selityksiä ei vaadita. Tavarataloista suurimmat ovat the Bay – Le Baie , Les Ailes de la Mode , ja kalliimat Ogilvy’s ja Holt Renfrew (vain keskustassa).
Suomalaisia merkkejä ei juurikaan löydy, mutta Ogilvy’s myy joskus Luhdan takkeja. Suomalaisille tutut, Benetton, Jackpot, In Wear ja Part Two löytyvät keskustasta.
Caban-sisustuskauppa (St. Catherine ja McGill College Avenue) myy mm. Iittalan lasia ja joitain Marimekon tavaroita.

Kauppojen aukioloajat

Ruokaupat : Avoinna joka päivä. Avaavat 9 tai 10 aamulla ja sulkevat 9 tai 11 aikaan illalla.
Vaatekaupat : Avoinna joka päivä. Ma-Ke 10-17 ja To ja Pe 10-21 ja La 10-17 ja Su 12-17. Aukioloajat vaihtelevat kaupasta toiseen.

Alkoholi-politiikka
Quebeciläiset ovat alkoholitottumuksiltaan hyvin ranskalaisia ja pitävät viinistä, mutta enimmäkseen illallisten yhteydessä. Suomesta poiketen juominen täällä ei ole tabu, siitä ei sen kummemmin keskustella eikä sitä tarvitse rajoittaa jyrkillä laeilla. Näet myös monen menevän rattiin usean lasillisen jälkeen mikä uomessa on kauhistus, mutta kummasti nämä paikalliset hallitsevat viinin ja autoilun. Promilleraja sakoille on 0.8%. Viinipullon voit ostaa paikallisesta supermarketista tai kulmakaupasta, depanneur, jotka ovat yötämyöten ja ympöriviikkoa auki. Jos haluat laadukkaampia juomia ja paremmat valikoimat ja väkeviä, mene SAQ-alkoholiliikkeeseen ( Societe d’Alcool du Quebec ). SAQ liikkeita on neljänlaisia – Express, Classic, Selection ja Signature-kaupat jotka eroavat toisistaan valikoimien puolesta, Signature-SAQ:sta löydät kaikkein harvinaisimmat ja kalleimmat viinit. Juomia ei veroteta niin raskaasti kuin Suomessa ja SAQ, koska on provinssin huoltama, verot on juomissa jo mukaan luettu. Kaikkien juomien ostoikäraja on 18 v. Sama pätee kaikkiin baareihin ja muihin illaviettopaikkoihin – ikäraja on aina 18 ja papereita harvoin kysellään. Quebec kuitenkin rajoittaa baarilupia ja Montrealissa on runsaasti ravintoloita ja bistroja missä täytyy tilata ruokaa saadaksen lasin viiniä, drinkin tai oluen. Osa paikoista kiertää tätä sääntöä ovelasti tarjoten 1 dollarin pizza sliceja. Montrealissa on myös useita ravintoloita mihin voit viedä oman viinipullon tai kaksi. Tämä on hyvä tapa pienentää ravintolalaskua, viinipullot ovat usein hyvissä hinnoissa ravintoloissa. Vaikka alkoholia on tarjolla edulliseen hintaan, ihmiset kuitenkin juovat itseansä harvoin perinteiseen kaatokänniin. Täällä siis juodaan enimäkseen seurustelun merkeissä. Kaduilla ei näy koskaan ketään oksentamassa eikä yhtään alaikäistä sammumispisteessä kadun nurkalla – hyvä näin.
Juominen on myös erilaista työpiireissä. Suomessahan työpippalot ovat kuuluisia kaikesta siitä mitä kukaan ei muista pomolleen sanoneen ja tehneen ja kenen huulipunaa on poskessa ja paidassa. Näille kommelluksille sitten yhdessä aamulla (jos nyt kykenee töihin ylipäätänsä) naureskellaan ja yhdessä vannotaan ettei enää ikinä. Työjuhlia järjestetään usein ja olutta ja muita juomia on tarjolla, mutta muista että nämä bileet ovat täällä aina työtä. Et voi usean kaljan jälkeen mennä pomoa taputtelemaan selkään ja kertomaan lapsuuden traumojasi sihteerillesi. Sinua arvioidaan myös juhlissa ja hyvä työntekija pitää pokkansa ja imagonsa kaikissa tilanteissa. Hauskaa voit pitää ja small talk on kunniassa, mutta muista rajoittaa kahden lasillisen jälkeen. Jos tarkkailet Kanadalaista pomoasi, hän tuskin syö ja juo mitään. Työ on tyätä ja työkaverit aina työkavereita. Irrottele mieluummin omissa piireissä. Ja muista että krapula on täällä nolo asia ja osoittaa että olet college-kid tasolla.
Autoilu ja ajokortti
Liikenne Montrealissa on runsasta ja joskus hieman kaoottista, mutta se toimii. Autoilijat ovat aggressiivisempia kuin Suomessa ja tööttäilevät häikäilemättä heti kun teet jotain väärin. Maassa maantavalla ja pian opit ajelemaan ja et enää jää jalkoihin. Ruuhkia on, kuten kaikissa suurkaupungeissa, aamuisin ja iltaisin ja pahimmat autojonot ovat Montrealin silloilla. Polttoaine on huomattavasti halvempaa kuin Suomessa ja siksi autoilu on myös suositumpaa. Suomalaista ajokorttia vastaan saat Quebeciläisen ajokortin niistä vastaavasta Société de l’assurance automobile Quebec-toimistoista , joista saat myös autollesi vakuutuksen. Ajokortti ei maksa paljoa, mutta joudut makselemaan siitä joka vuosi jonkin verran. Laskut tulevat kotiisi. Tarvitset kuitenkin virallisen käännöksen ajokortistasi mukaasi.
Kansainvälinen ajokortti on voimassa täällä 3 kuukautta.
TÄRKEÄÄ : Liikenteen seassa näet usein keltaisia koulubusseja. Muista että jos bussin punaiset valot vilkkuvat sinun täytyy pysähtyä olit menossa mihin suuntaan tahansa. Tämä siksi että lapset saavat ylittää tien turvallisesti.
Liikenne
Montreal on suurkaupunki joten kävelemällä et kaupunkia saa kahlattua. Montrealissa toimii siisti ja aikataulussaan pysyvä metro sekä mukava sinivalkoinen bussijärjestelmä jota hoitelee Société de transport de Montréal. Kaikki aikataulut ja reittikartat löytyvät STCUM sivuilta . Metroon ja bussiin käy samat liput joita myydään metroasemilla. Hinnat vaihtelevat riippuen miten monta lippua ostat. Perus matka on 2 dollaria, millä saat yhden metromatkan seka yhden bussimatkan. Bussissa saat vaihtoa varten pienen lipun ja metrossa bussivaihtoa varten sinun täytyy se itse muistaa ottaa asemilla olevista laitteista. Bussissa voit matkasi maksaa myös rahalla, mutta muista että sinulla täytyy olla tasaraha silla takaisin et rahaa saa vaikka kuinka pyytäisit. Bussikuskit ovat oleensa joustavia ja ottavat ihmisiä joskus kyytiin myös liikennevaloissa. Naiset voivat nykyisin myös pyytää bussia pysähtymään bussipysäkeiden välille lähelle kotiovea yhdeksän jälkeen illalla. Junat (Commuter Trains) on kätevä tapa välttää liikenneruuhkia ja ne liikennöivät myös saarella ja ympäristössä. Junista huolehtii Agence métropolitaine de transport ja heidän sivuilta löydät aikataulut ja reitit.
Matkustus
Kanadalaiset ja USAlaiset käyttävät matkustukseen lähinnä autoa tai lentokoneita. Kaukojunat ovat hyvin vähän käytetty kulkuneuvo pohjoisamerikassa jo suurten välimatkojen takia, mutta jos maaseudun maisemien katselu kiinnostaa VIA rail-junat kulkevat aina Vancouveriin asti. Aikataulut löytyvät heidän sivuilta. Junat lahtevät Gare Central-asemalta, joka löytyy keskustasta. Montrealissa on kaksi lentokenttää, Dorval ja Mirabel . Dorval on n. 30 minuutin automatkan päässä keskustasta, Mirabelille meneen autoilla n. 1 h. Dorval on Montrealin päälentokenttä. Mirabel on erikoistunut tilauslentoihin ja jos Karibialle halajat, sinne lähtevät matkat alkavat lähes yksinomaan Mirabelilta.
Florida ja Karibian saaret ovat täällä paikallisten talvipakopaikkoja ja monet eläkeläiset muuttavat etelään talveksi, heitä paikalliset kutsuvat lumi-linnuiksi (snow birds) (vrt. Suomalaiset ja Teneriffa). Karibian saarista Kuuba on yksi Kanadalaisten suosikki saarista. Kuubassa on halvempaa USAn kauppasaarron takia – USAlaiset eivät näes saa Kuubaan matkustaa ja perinteiseti paikat missa amerikkalaiset lomailevat ovat kalliita. Karibian ja Floridan matkoja myy esim. Ait Transat ja Exit sekä Air Canada .

Vuosi Montrealissa (vuodenajat, sää, ja lomat)

Montrealin ilmasto on hyvin Suomen ilmasto kaltainen. Meillä on neljä vuoden aikaa ja jokaisesta saa nauttia täysin siemauksin.

Kesä
Kesä on pitkä ja yleensä lämpötilat liikkuvat 20-40 C välillä. Ilmat alkavat lämmeta T-paita tasolle toukukuussa ja heinä-ja elokuu ovat kesän kuumimmat ja kosteimmat kuut. Toimistotilat ovat yleensä ankarasti ilmastoituja ja kesällä on usein hyvä pitää pitkähihaista mukana ettei sisätiloissa vilu yllättäisi. Huomaat kuitenkin kesallä pian että ilmastointi on maailman ihanin asia. Lämpöisiä ilmoja riittää yleensä pitkälle syksyyn aina syys- ja lokakuulle. Kesän yksi kohokohdista on Ranskankielisille St. Jean Babtist päivä joka meillä tunnetaan kesäpäivän tasauksena ja Juhannuksena. Tämä on tunnetusti Quebeciläisten “sinivalkoinen” kansallispäivä ja frankofonit juhlivat ympäriinsä lippujansa kantaen. Juhlaan liitty joskus myös kahakoita joita ääripää separatistit joskus jarjestävät. Tänä Johannes Kastajan päivänä Montrealissa on hulinaa ja järjetetään yleensä konsertteja ja muuta hauskaa. Vastaava päivä Kanadaa kannattiville on 1.7 Canada-day, jolloin taas englannin kieliset juhlivat punavalkoisten lippujen kanssa. Juhlat on samat konserteneen.
Kesä on täynnä tapahtumia aina formula 1 ajoista (kesäkuu) jazz festivaaleihin ja komedia festivaaleihin ja ilotulitusnaytöksineen (kilpailut) sekä myöhemmin elo ja syyskuussa järjestettäville francofolies-musiikki-teatteri festivaaleihin ja maailman elokuva fesitivaaleihin (World Film Festival jossa suomalaisia elokuviakin on näytetty. Syksyllä järjestetään myös uuden elokuvan ja median festivaalit (Montreal International Festival of New Cinema and New Media. Festivaalia löytyy siis joka makuun, ilmaisnäytöksiä löytyy paljon ja kaupunki on täynnä energiaa ja hulinaa. Koko listan festivaaleista löydät montreal.com sivuilta .

Syksy
Syksy on Montrealissa monille (kuten allekirjoittaneelle) vuoden paras aika. Syksy on lämpötiloiltaan lempeä, aurinko paistaa usein ja vaahteran lehdet vaihtavat värinsä upeaksi ruskaksi. Kesä alkaa kylmetä syksyksi lokakuun alussa. Syksylla Kanadalaisten kauppojen ja torien koristukseksi alkaa ilmetä heinäkasoja ja iloisen oransseja kurpitsoja Kiitospäivää ja Halloweenia varten joita paikalliset juhlivat sadonkorjuu tyylisin koristein. Omenoita voi käydä poimimassa maaseudulla jne. Kiitospäivä on lokakuun puolesssa välissä ja siis paljon aikaisemmin kuin USAssa. Silloin paistetaan kalkkuna ja syödään muita kiitospäivään liittyviä herkkuja. Halloweenina eli pyhäinpäivänä (31.10) lapset lähtevät laumoittain Trick-or-Treat kierroksille upeisiin naamiaispukuihin pukeutuneena. Jos haluat lapsia kotiovellesi, ole kotona klo. 5 jälkeen, koristele kotiovesi monstereilla ja hämähäkinseiteillä ja varaa heille karkkeja (yleensä lapset kiertävät kuitenkin vain omakotitaloja).

Talvi
Talvi on Montrealissa kohtalaisen lyhyt, mutta sitäkin ankarampi. Lämpötilat painuvat tammikuussa joskus -20C, joka on monille suomalaisille OK. Ainoa ero on se että se tuntuu täällä 3 kertaa kylmemmältä ja syynä on kosteus ja kova tuuli. Siksipä säätiedotuksissa yleensä puhutaan « wind chill »-termistä joka kylmentää ilmaa kasvoilla entisestään. Montreal on kuitenkin ollut fiksu kehitellessään keskustaan maanalaisen ostosparatiisin jossa voit kulkea pakkasherralta piilossa vaikka kokopäivän ostoksia tehdessä. Sää on täällä kuitenkin hyvin epäjohdonmukainen ja lämpötilat vaihetevat päivän varuulla kovasta pakkasesta lämpöasteisiin. Tämä aiheuttaa ongelmia mm. teiden kunnolle joiden pinta-asfaltti ei kestä moista sulatus-pakastus syklia ja repeilee pahasti. Tiet ovat tämän takia joskus huonossa kunnossa. Kärsivällisyyttä, Montreal tekee parhaansa monttuja korjatakseen. Lunta sataa usein eniten kevättalvella maaliskuussa ja silloin sitä saatta tulla metritolkulla. Aura-autot tekevät silloin työtä yötäpäivää korjatakseen lumet. Kun on teidän kotikadun vuoro, tielle ilmestyy oranssi kyltti ja silloin on parasta hakea uusi parkkipaikka että auraus autot eivät peitä autoasi lumella. Suomalaisille tuttu nuoskalumi on hyvin raskasta kun sitä on kilotolkulla ja jättikasa auton kylkeen paiskattuna saattaa jopa aiheuttaa lommoja autoosi (kuten meille mm. on käynyt). Kohta alkavasta lumen poistosta työntekijät varoittavat vielä sireenin äänellä.
Joulu on Montrealissa erityisen kaunis. McGill College avenuen puut on koristeltu upeasti pienillä valoilla ja kauppakeskukset panostavat jouluun. Quebecissä, kuten USAssa, on tapana syödä keveästi jouluaattona esim. tourtiere-lihapiirakkaa ja avata lahjat joulupäivänä. Jouluateria tarjotaan yleensä siis joulupäivänä. Jouluaattona kaupat ovat auki pitkälle iltapaivään.
Pyhäpäivä on vain 25.12 ja jo 26.12 kaupat taas avaavat ovensa. Tapanin päivä on täällä ns. Boxing- day ja alennusmyynnit alkavat. Kaupungilla on valtavat määrät ihmisia lähinnä vaihtamassa lahjojaan. Kanadalaiset muuten uskovat visusti etta Joulupukki asuu Kanadan pohjoisnavalla ja heille on turhan yrittää vakuuttaa joulupukin Suomalaisuutta!
Kanadalaiselle joulupukille voit kirjoittaa osoitteeseen: Santa Claus, North Pole, H0H 0H0.
Multikulttuurisuutensa takia Pohjois-Amerikassa Joulu menee ohi kuitenkin nopsaa ja sitä juhlitaan vain yhdellä vapaapäivällä kun monet paikallisista ovat Juutalaisia tai Muslimeita jotka eivät tietenkään Jeesuksen syntymää juhli. Joulukuussa Juutalaiset juhlivat Hannukkaa ja saatat nähdä teillä kynttelikköjä kantavia kulkueita. Muslimeilla on sen sijaan joulu aikaan Ramadan - melkein kuukauden kestävä paastoaika. Ehdottomasti parasta Montrealin talvessa on se ettei täällä ole kaamosta. Tähän yhtyy varmasti moni Pohjois-Suomesta pimeyden keskeltä tänne tullut! Aurinko paistaa vuoden ympäri joskin päivä on hieman lyhenee täälläkin.
Montrealilaiset rakastavat festivaaleja ja talvellakin (helmikuussa) järjestetään useita esim. Montreal High Lights Festival joka sisältää taidetta ja ruokanautintoja ja Snow Party - Fêtes de Neiges tammikuussa josta löytyy kokoperheelle tekemistä.

Kevät
Kevät on Montealissa melko lyhyt ja lumi sulaa hetkessä. Suomalaista kevättalvea jolloin räystäät tippuu ja aurinko alkaa lämmittää ei juurikaan ole (harmi). Mutta kuten Suomalaiset, Kanadalisetkin ovat onnellisia talven päätyttyä ja kirmaavat kaupungille shortreissa hyvin aikaisesa vaiheessa. Tosin terassilla istuminen ja kaljan hörppiminen henkihuuruten on vielä täällä näkemättä. Kevättalven kohokohta monille on vaahterasiirapin teko. Tätä ihmettä voi käydä katselemassa siirappitiloilla, Caban-a-Sucre - Sugar Shag, helmi-maaliskuussa. Tilat järjestävät siirapin maisteluja ja ruokailua, mikä on ainutlaatuinen mahdollisuus maistella aitoja Quebecin erikoisuuksia kuten papuja vaahterasiirappi kastikkeessa ja siankorvia.

VIRALLISET LOMAPÄIVÄT

Victoria day, kolmas vk. Toukokuussa, (maanantai vapaa)
St. Jean Babtist - 24. 6., riippumatta mikä viikonpäivä.
Canada Day - 1.7., riipppumatta mikä viikonpäivä.
Labourday, ensimmäinen vk. Syyskuussa, (maanantai vapaa)
Thanks Giving - Kiitospäivä, toinen viikonloppu lokakuussa, (maanantai vapaa)
Joulupäivä - 25.12

Vapaa-aika

Urheilu ja liikunta

Kanadalaiset ovat sporttista kansaa ja monet harrastavat ei pelkastään liikuntaa vaan myös urheilua kilpamielessä aina naisten jääkiekosta jalkapalloon. Ylivoimaisesti suosituin laji on tietenkin jääkiekko (( Montreal Canadiens ) , jota Kanadalaiset rakastavat ylikaiken. Yleistä “jumppa-liikuntaa” voit harrastaa tavallisilla kuntosaleilla, joita löytyy mukavasti. Montrealissa on hyvä YMCA verkosto, josta löydät edullisimmat hinnat ja paljon valinnanvaraa, aina uimisesta ja aerobicista joogaan ja karateen. YMCAt järjestävät myös koko perheen kivaa, ja lapsille löytyy puuha-tunteja ja kesäleireja ja muuta mukavaa.

Elokuvat

Montreal on New Yorkiin verrattavissa oleva viihteen metropoli ja täynnä tapahtumia, teatteria, konsertteja ja elokuvia. Valtaosa elokuvista on tietenkin USAsta ja siten meidänkin ymmärrettävissä, mutta jos haluat nähdä ulkolaisia elokuvia, esim. espanjalaisia katso tarkkaan elokuva ilmoituksen jälkeen lukeeko elokuvassa EST tai FST. EST tarkoittaa “English Subtitles” ja FST “French subtitles.” Ongelmia ei tietenkään ole jos hallitset espanjan. Elokuvat on listattu aina Hour (www.hour.ca) ja Voir (ransk.) (www.voir.ca) ilmaisjakelu lehdissä joita saa melkein joka kaupasta ja ne ilmestyvät joka torstai ja kattavat viikon tapahtumat, siis elokuvat, konsertit jne. Hyvät elokuvat löytyvät myos seuraavasta linkistä www.cinemamontreal.com .

Televisio

Televisio on Montrealissa hyvin Amerikkalainen ja täällä näytetään samat sarjat kuin Suomessakin. Montealissa näkyy pari ranskankielista kanavaa ja englanninkieliset Kanadalaiset CBC, Clobal ja CTV ja USAlaiset NBC, ABC, CBC, HBO, ja Fox. Jos hankit kaapelitelevision (esim. Videotronilta , n. 35 dollaria/kk) saat näkyviisi paljon muita kanavia. Televisio on täällä kuitenkin enemmän viihdettä kuin tiedotusta esim. uutiset näkyvät myöhään 10.00 PM, 11.00 PM. Ohjelmat saat esim. joka lauantain Gazette-sanomalehden välissä jaettavasta TV-liitteestä tai kaupasta saatavasta pokkarin kokoisesta virallisesta TV-guidesta.

Sanomalehdet

Montealissa ilmestyy useita sanomalehtiä : Englantilaiset : Gazette , National Post ja Globe and Mail , sekä ranskankieliset La Presse ja Le Devoir .
Paksuin ja informatiivisin lehti kaikenlaisine liitteineen ilmestyy lauantaina eikä sunnuntaina kuten Suomessa.

Konsertit

Montrealissa on kohtalainen rock-scene ja konsertteja on säännöllisesti Bell-centerissä (isot konsertit) ja Spectrumissa (pienemmät).
Lippuja löydät www.admission.com sivuilta ja sieltä näet hyvin kaikki lähitulevaisuuden mainittavan arvoiset tapahtumat.
Kaikista konserteista saat tietoja paikallisista ilmaisjakelulehdistä. Klassisen musiikin, operan ja baletin ja modernin tanssin ystävät löytävät kaiken haluamansa Place des Arts kompleksista .

Teatteri

Montrealissa toimii useita teattereita joista englannikielisistä mainittakoon ehkä kuulusin Centaur-teatteri sekä ranskankielinen, Rideau Vert .


Teksti: Mari Kaartinen, Montreal
© Copyright Mari Kaartinen, 2003
mari_kaartinen@hotmail.com

Avustajat: Mari Sulkala ja Terhi Tuomela

Takaisin valikkoon